Piilometsän lapsille hankittiin oma kasvihuone JÄMÄKISASTA saadulla stipendirahalla.
Kasvihuoneen lattiaan sijoitettiin myyräverkko, koska metsämyyrät ovat aiempina vuosina herkutelleet Piilometsän antimilla. Lilian huolehtii suippopaprikantaimien kastelusta.
Olemme haaveilleet kasvihuoneesta jo useita vuosia. Olisimme kyllä halunneet lasisen kasvihuoneen, mutta päädyimme kuitenkin muoviseen versioon. Kasvihuone sijaitsee paikalla, jossa milloin vain pallo tai kivi voi lentää kohti ikkunaa. Eihän se niin kaunis toki ole kuin lasinen, mutta välttää tähän hätään.
Kasteluvuoroja riittää jokaiselle. Iivokin pääsi nyt ensi kertaa kastelemaan taimia. Kasvien janohalut kasvavat sitä mukaa, kun kasvit kasvavat. Tomaatintaimetkin on nyt sitten tässä vaiheessa, kesäkuun alussa, siirretty isompiin astioihin. Näin kauniin kevään aikana ne olisi voinut jo siirtää aiemminkin, mutta kun ei ollut sitä kasvihuonetta…
Olimme keväällä jo totuttuun tapaan laittaneet idätykseen erinäisen määrän siemeniä. Tutustuimme ensimmäistä kertaa laajemmin vesialustalla idättämiseen ja sen tehokkuus yllätti, sillä itämisprosentti oli lähes 100. Alla olevassa linkissä on Piilometsän seikkaperäinen kuvaus vesiviljelyn perusteista.
NOUSEVA KUU: VESIVILJELYALUSTA
Kurpitsansiemenet potitettiin ulkona toukokuun mainiossa “kesäsäässä”.Täällä linkissä on kasvimaan perustamista laatikkoon, vuodelta 2017.
MUISTELLAANPA: ISTUTUSPUUHIA
Vesipolitiikka on Piilometsässä kunnossa. Tähän säiliöön kertyy vesi yhdeltä n. 140m2:n kokoiselta lappeelta. Tämä sama systeemi on talossa ollut käytössä jo lähes 30 vuoden ajan ja sillä vältetään vesijohtoveden turhaa kulutusta. Tänä kesänä entinen säiliövanhus matkaa jatkamaan tehtäväänsä Nuorittalle ja uusi pönttö saatiin hankittua tilalle. Hinta 40€. (Vinkki: katteiden käyttäminen kasvimaalla vähentää haihtumista ja veden tarvetta!!)
Tänä ennätyksellisen kuumana kesänä otettiin käyttöön myös hätävara. Vesi on siis kerätty talteen Piilometsän kaikista muistakin mahdollisista syöksytorvista.
Tytöt olivat Ossin apuna kasvihuoneen kasauksessa. Pienten osien näprääminen käy pienisormisilta vallan mainiosti. Pirjo Holappa kirjoitti kesäkuun puolella Rantapohjaan jutun mm. Jämäkisasta & kasvihuoneesta sekä StarT-ohjelmasta:
RANTAPOHJA: PIILOMETSÄSSÄ TEHDÄÄN YHDESSÄ
Vilja merkkaa pihalta kasvihuoneeseen johtavan käytävän reunamerkit lapiointiporukkaa varten.
Juho ja Viljami poistavat käytävän paikalta multakerroksen. Piilometsähän sijaitsee aivan kuivalla hiekkakankaalla. Tässä uuden kasvimaan kohdalla on paksu multakerros, joka on syntynyt Piilometsän lampaiden tuotoksena. Lampaiden jälkeen alue on ollut “kompostoitumassa” useita vuosia. Muheva ja lantaisa multamaa laitettiin ehdottomasti talteen.
Lapset maalasivat kurkkupurkkitehtaalla kasvupurkkeja tomaateille. Nella, Aslak ja Peppi levittivät pohjamaalin…
Alla olevassa videossa Nella, 3.5v ja Peppi 3v jatkavat työntekoa mukavan lauleskelun ohessa. “Jospas minä kissan saisin…”
… ja isommat, Maija, Vilja, Helmi ja Milla pääsivät sommittelemaan purkkeihin valitsemansa värisiä kukkia. Kurkkupurkeista tuli tosi kauniita ja jokaisella oli täysin omaperäinen kukitustyyli.
Tässä Peppi tekee kukkia äitienpäivälahjapurkkiin. Keskikokoiset piilometsäläiset tekivät tänä vuonna äideillensä maalatun kierrätyslahjan, johon istutettiin Piilometsässä itse kasvatettu tomaatintaimi.
NUUUUH! Mikä huumaava tuoksu…
|
Tässä näet Piilometsän kasvimaalla kasvavan nokkospellon, josta saadaan nokkosta sekä syötäväksi että lannoitteeksi. Nokkosista on joka vuosi tehty käytettä, joka on erinomaista ja huokeaa eli täysin ilmaista ja luonnonmukaista lannoitetta tomaateille ja kurpitsoille sekä myös pensaille ja perennoille. Hedelmäpuille ja kurkuille nokkoslannoitetta ei suositella nokkoskäytteen typpipitoisuuden takia.
Kuva vie muistoihin kahden vuoden taakse.
Alla olevasta linkistä löytyy mainioita nokkosreseptejä sekä nokkosveden ja – lannoitteen ohjeet.
HORTOILUA TAKAPIHALLA
Milla on laittanut käsineet käteen, kun on lähtenyt poimimaan nokkosia nokkoskeittoon. Nokkosen poltinkarvojen neste saa ihon kihelmöivään jonkin aikaa kosketuksen jälkeen. Pieniä nokkosia kerätään syötäväksi ja isoja lannoitteeseen.
Kasvien pitää pölyttyä, jotta ne tuottavat hedelmiä. Pölytyksestä huolehtivat esim. perhoset, mehiläiset ja kimalaiset. Tässä on sitruunaperhonen. Se on kaaliperhosiin kuuluva päiväperhonen. Koiras on sitruunankeltainen ja tämä naaras on vihertävänkeltainen, limenvihreä. Siipien keskellä on tummemmat täplät, eikä sillä ole etusiivissä reunakuviota ollenkaan.
Kasvihuoneeseen on kasvanut kesällä pieni viidakko. Kasvit ovat pärjänneet hyvin heinäkuussakin, vaikka niistä ei ole ihan joka päivä huolehdittukaan. Tänä kesänä ei ole kasvihuoneissa tarvinnut kyllä ovia sulkea yön ajaksi.
|
Leave a Reply